De 5 grønne Bio-ordninger
Varieret planteproduktion
Omfordeling af landbrugsstøtten
Landbrugsreformen har fra 2023 lavet en markant omfordeling af landbrugsstøtten. 25 % af grundbetalingen er blevet overført til de nye grønne bio-ordninger. Bio-ordninger er lavet med henblik på at fremme miljø, klima og biodiversitet.
Bio-ordningerne er etårige, og de kan søges flere år i træk. Der skal søges om grundbetaling til marken, og marken skal være berettiget til grundbetaling. Hensigten med bio-ordningerne er, at grundbetalingen herefter kan suppleres med tilskud til grønne indsatser, såfremt man vælger en eller flere af bio-ordningerne. Tilskudssatsen kan blive justeret både op og ned, afhængig af hvor mange ansøgere der er til ordningen.
Bio-ordninger
Der er 5 bio-ordninger, så du kan vælge de tilskud, der passer til din bedrift.
Varieret Planteproduktion
Formålet med denne bio-ordning er at øge variationen af afgrøder i Danmark, hvilket øger biodiversiteten i og over jorden. Der gives tilskud til omdriftsarealer med forskellige omdriftsafgrøder, der kan bruges eksempelvis i plantebaseret fødevareproduktion. Bio-ordningen er derfor til dig, som ønsker at dyrke afgrøder, som kan bruges til fødevarer og proteinafgrøder til dyrefoder.
Som eksempler på populære tilskudsberettigede afgrøder kan nævnes stivelses- og spisekartofler, sukkerroer til foder eller fabrik, hestebønner og ærter. Følger du dette link, kan du nederst på siden se alle tilskudsberettigede afgrøder.
Landbrugsstyrelsen har lavet et fakta-ark med mere information om Varieret Planteproduktion, som du kan tilgå via dette link.
Økologisk Arealstøtte
Formålet med denne bio-ordning er at øge det økologiske areal, og dermed opnå en række fordele for bl.a. klima, miljø, biodiversitet og dyrevelfærd. Bio-ordningen er derfor til dig, der driver eller ønsker at omlægge din bedrift til økologisk jordbrug.
Der kan søges tillæg til bedrifter med lavere forbrug af kvælstof, arealer som omlægges til økologisk jordforbrug samt arealer med frugt og bær. Økologisk arealstøtte består af en basisstøtte og tre tillæg, og der kan søges et eller flere tillæg til det samme areal.
OBS: Din bedrift skal være certificeret til økologisk jordbrugsproduktion, eller du skal have søgt certificering.
Landbrugsstyrelsen har lavet et fakta-ark med mere information om Økologisk Arealstøtte, som du kan tilgå via dette link.
Biodiversitet og Bæredygtighed
Formålet med denne bio-ordning er at udvikle ny natur ved at give nye levesteder for dyr og planter og sikre flere fødekilder for vilde dyr på dyrkede landbrugsarealer. Denne bio-ordning er derfor til dig, der ønsker at gøre en ekstra indsats på dine landbrugsarealer til gavn for biodiversiteten.
Der kan søges tilskud, hvis man udlægger ikke-produktive elementer i form af arealer med slåningsbrak, blomsterbrak, bestøverbrak, markbræmmer og småbiotoper. Der kan kun søges tilskud, hvis man opfylder GLM 8-kravet om udlæg af mindst 4 % ikke-produktive elementer og -arealer på dine omdriftsarealer, eller hvis man er undtaget dette krav.
Landbrugsstyrelsen har lavet et fakta-ark med mere information om Biodiversitet og Bæredygtighed, som du kan tilgå via dette link.
Ekstensivering med slæt
Formålet med denne bio-ordning er at fremme ekstensiv drift af omdriftsarealer på kulstofrige jorder og i ådale. Bio-ordningen er til dig, som ønsker at gøre en indsats på dine lavbundsarealer, men endnu ikke er klar til at opgive driften permanent på arealerne. Bio-ordningen bidrager med at reducere udledningen af drivhusgasser og kvælstof fra arealerne, samt en gradvis udpining af næringsstofindholdet i jorden gennem slæt og forbud mod gødskning.
Dine arealer skal leve op til nogle krav, for at de er berettiget til tilskud, fx skal mindst 50 % af marken ligge inden for kortlaget over kulstofrige jorder og randarealer i ådale. Andre krav til arealerne og yderligere information om bio-ordningen kan findes i Landbrugsstyrelsens fakta-ark om Ekstensivering med slæt, som du kan tilgå via dette link.
Miljø- og Klimavenligt Græs
Formålet med denne bio-ordning er at øge kulstofopbygningen, forbedre jordens frugtbarhed og øge biodiversitet i jordbundsfaunaen. Dette sker ved at udsætte omlægningen af græsmarken. Ordningen er målrettet græsmarker, der ikke er naturarealer eller ekstensive arealer. Ordningen er derfor til dig, der ønsker at udsætte omlægningen af visse flerårige græsmarker.
Dine arealer skal leve op til nogle krav, for at de er berettiget til tilskud, fx skal marken have været indberettet med en tilskudsberettiget græsafgrøde de sidste to år. Andre krav til arealerne og yderligere information om bio-ordningen kan findes i Landbrugsstyrelsens fakta-ark om Miljø- og Klimavenligt Græs, som du kan tilgå via dette link.
Tal fra Bio-ordningerne i 2023
I 2023 valgte 72 % af alle landbrugere at søge tilskud fra bio-ordningerne, og 22 % af disse søgte mere end én bio-ordning, viser en undersøgelse foretaget af landbrugsstyrelsen. Samme undersøgelse viser, at 80 % af de landbrugere, der søgte bio-ordningerne i 2023, vil søge samme bio-ordning til et tilsvarende eller større areal i 2024. Følger man dette link, kan man se, hvordan andre har valgt at gøre brug af bio-ordningerne.