Udtagning af lavbundsjord
Hvor meget lavbundjord skal der udtages?
Holstebro Kommune har i 2023 vedtaget en Klimahandlingsplan med en målsætning om at udtage i alt 2070 ha lavbundsjord. Udtagning af lavbundsjord er ét af de mest effektive midler til at nedbringe landbrugets klimabelastning.
Hvorfor?
Lavbundsjorder er kulstofrige jorder (f.eks. tidligere moser og våde enge), der har lagret store mængder kulstof over mange år. Jorderne har naturligt været vandmættede, som har muliggjort lagring frem for nedbrydning af dødt plantemateriale, som har givet jorden et højt kulstofindhold. Ved landbrugsdrift drænes jorden, hvilket accelererer nedbrydningen af kulstoffet, og det medfører store udledninger af CO2 til atmosfæren.
At udtage lavbundsjord af drift betyder, at man ophører med omdrift af kulstofrig landbrugsjord – med andre ord at man stopper med at dyrke og dræne jorden. I praksis betyder det, at der lukkes for drænene, grøfter tildækkes og vandløb genslynges og hæves op i terræn. Ved at genetablere våde tilstande i jorden, tilføres mindre ilt til jorden og nedbrydningsprocessen bremses. Over tid genopbygger jorden lageret af kulstof til gavn for klimaet.
Hvordan kommer jeg i gang?
En god start for lodsejeren er at kontakte en udtagningskonsulent. Det er gratis at få rådgivning i forbindelse med udtagning af lavbundsjord. Du er også meget velkommen til at kontakte Holstebro Kommune, og vi kommer også gerne ud og holder møde med en gruppe lodsejere sammen med udtagningskonsulenten.
Der findes forskellige ordninger til udtagning af lavbundsarealer, og som kan kompensere lodsejerne for deres indtægtstab. I de fleste ordninger er der også mulighed for jordfordeling. Kommunen og Naturstyrelsen arbejder med projekter på over 10 hektar. Har du et mindre projekt, mellem 5-10 ha, som evt. kan kombineres med skovrejsning, er der mulighed at ansøge om tilskud hos Klimaskovfonden.